Saturday, May 19, 2012

Viking undervisning #2

Afsnit 2 i min spændende undervisning om vikinger, altså os Danere! Here goes:

Vikingerne havde ikke tv, hi-fi eller computere. Dengang var der kun et meget begrænset antal fritids-beskæftigelser. Man holdt sig typisk i form ved at banke sine trælle stolpe op og stolpe ned ...nåh ja... med en stolpe. Datidens fitness kan man vel kalde det.

Vikingerne drak som død og helvede, men de kunne tåle det! Og hvis de ikke kunne, så brækkede de sig bare på konen, på den nærmeste træl eller i yderste nødstilfælde på gulvet. Man boede jo i en primitiv stavhytte med et gulv, der var bygget af lige dele jord og gedelort. Desuden gik man aldrig i bad, så det meste var faktisk pisse ligemeget og jævnt ildelugtende.

Vi har tidligere nævnt mjød og fluesvamp og naturligvis havde konen sikkert også mindst et par tillokkende features for en liderlig gammel vikingebuk på landlov. At hun lugtede af klam ged gjorde intet, for det gjorde alt andet jo som sagt også.

Hoved-fritidsbeskæftigelsen for danske vikinger var dog at sidde musestille og stirre ud over havet. Grunden til denne mystiske adfærd var, at de dybest set var snotdumme og troede, at der boede store pelsdyr i havets dyb. Internt var odds 1:3500 på at se et dybhavspelsdyr, så der var mange bytte-genstande på spil og derfor en del stirren ud i horisonten. Man kan sige det mindede lidt om idag, hvor folk stirrer på lotto-tallene, i håbet om at vinde 35.000.000 og ender med en lang næse og må græde snot ned i den gamle sofapude, som minder mistænkeligt om et ildelugtende pelsdyr fra havets dyb.

Det var dog først, da Jesus Kristus og hans disciples fantastiske lærdom spredte sig op gennem Europa, at Vikingerne fik åbnet deres såkaldt dumme øjne. De bød venligt de første kristne indenfor, og stak dem en kop roe-suppe. De lyttede oprigtigt til deres ord "om at vende den anden kind til, og aldrig at begære din næstes datter."

Vikingerne tænkte kort over det, og så begyndte de at gennempule nonnerne og deres medbragte geder. De sømmede prædikanten op på et omvendt kors, og siden da var vikingerne satanister. På mange måder er de underlige ansigtsbemalede folk - der render rundt i de norske fjelde med en spand benzin, en pakke tændstikker og en elektrisk guitar - inde på noget af det rigtige. De er faktisk ret vikingeagtige.

Spørgsmålet er derfor: var vikingerne virkelig de dumme eller var det prædikanten og hans nonner - herefter alle som een betegnet: mårerne, som var de kloge? Jeg skal ikke afgøre det, men vinteren var på vej og vikingerne havde holdt sulten - og i særdeleshed roe-suppen - fra døren for et stykke tid. Velbekomme og resten af mjøden i det fedtede lange vikingehår.

No comments:

Post a Comment